Što je nano tehnologija?

Što je NANO tehnologija?

Ovdje se govori o molekularnoj nanotehnologiji koja u osnovi znači “precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mjesto”. Riječ nanotehnologija proizlazi iz nanometra, a fizika opisuje nanometar kao milijarditi dio metra, odnosno nanometar je jedinica za duljinu koja iznosi milijarditi dio metra ili milijunti dio milimetra.Zato možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao nogometna lopta prema zemaljskoj kugli. Na toj duljini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog. To je vrlo malena dimenzija, gotovo nezamislivo sitna, a ipak je znatno veća od atoma.

Zanimljivo je, da je značenje grčke riječi nano-patuljak i da će nam upravo taj “patuljasti svijet” nanotehnologije donijeti u skoroj budućnosti ogromne tehnološke pomake i riješiti do sada nerješive probleme. To je tehnologija budućnosti, koje pokriva područja fizike, kemije, biologije i informatike i razvija se diljem svijeta zadivljujućom brzinom.

Kako funkcionira?

Nano površinska zaštita sastoji se od nanočestica sa komponentama koje se čvrsto povezuju s površinom i sa drugim komponentama te daju željeni učinak. Te se čestice vrlo inteligentno raspoređuju za vrijeme nanošenja zaštite : vezane komponente putuju na površinu dok nevezane, slobodne odlaze u zrak.

Takva “samostalna organizacija” stvara ultratanki staklasti sloj koji s površinom stvara homogenu vezu i jamči izuzetnu trajnost . Površina je time zaštićena od agresivnih utjecaja okoliša.

LOTUS efekt

U Aziji lotus biljka predstavlja religijski simbol čistoće. Tekućina iz ove biljke ima takvo svojstvo da se na nju ne lijepi nikakva prašina.

“Krivac” za to su nanočestice koje odbijaju vodu a time i lijepljenje prašine. Na taj način ustvari i funkcionira samo od sebe čišćenje stakla i keramike.

Materijali koji posjeduju slojevite nanočestice imaju posebna svojstva: stakla za naočale su otporna na ogrebotine jer površinu štite nanočestice. Takva stakla možete čistiti i sa čeličnom vunom bez bojazni da će te ih ogrepsti. A nanočestice su ipak toliko malene da ne iskrivljuju niti lome svjetlost nego je propuštaju kakva jeste.

NANO tehnologija 21. st.

Površinska zaštita na silikonskim, akrilnim ili teflonskim površinama, uz pomoć tzv. lotus efekta postoji već izvjesno vrijeme. Zaštita tih površina nije dugotrajna pa ih treba češće zaštititi. Njihov odbojni učinak vrlo brzo popušta pa se površinu treba ponovno zaštititi.

Međutim kod nanozaštite te sitne čestice i njihove komponente čvrsto se povezuju s površinom i stvaraju dugotrajni željeni učinak. Nano površinska zaštita traje, zavisno od toga čemu služi ta površina, do 3 godine…

Grafenska zaštita

Grafen je supermaterijal koji osvaja svijet, a evo što će nam sve donijeti u budućnosti!
Savitljiv je i proziran, provodi struju, neobično je otporan, ne teži skoro ništa.grafen, materijal čije potencijalne primjene graniče s pričama iz znanstvene fantastike polako se uvlači u najtanje pore moderne industrije.

Grafen je krajnje lak nanomaterijal. Zbog krajnje male gustoće gotovo je proziran. Krajnje je fleksibilan i ujedno je najjači materijal u prirodi, 200 puta veće otpornosti od čelika. Vrlo su mu povoljna i nevjerojatna elektronička, kemijska, magnentna, optička i biomedicinska svojstva. Poboljšava mehanička svojstva proizvodima gdje je primijenjen.

Galerija radova

© Black Pearl 2020 - Sva prava pridržana